Solceller på Marken: En Komplett Guide

Introduktion

Att installera solceller på marken är ett utmärkt alternativ för dig som vill optimera solinstrålningen och inte har möjlighet att montera dem på taket. Här går vi igenom allt du behöver veta om solceller på marken, inklusive fördelar, nackdelar, kostnader och regler.

Fördelar med Solceller på Marken

 • Optimal Placering: Du kan välja den bästa lutningen och riktningen för solpanelerna, vilket maximerar elproduktionen. Den optimala lutningen i Sverige är mellan 35-45 grader i sydlig riktning​.
 • Flexibel Placering: Det är lätt att undvika skuggade områden och du påverkar inte husets estetik, vilket kan vara viktigt i områden med strikta bygglovsregler​.
 • Ingen Belastning på Taket: Om ditt tak är gammalt eller har en olämplig lutning/riktning, är markmonterade solceller ett bra alternativ.

Nackdelar med Solceller på Marken

 • Högre Kostnad: Markmonterade system kräver extra montagematerial, vilket ökar installationskostnaden. Snittpriset per installerad kW är cirka 13 200 kr inklusive grönt avdrag​.
 • Stöldrisk: Solceller på marken är mer tillgängliga för stöld, vilket kan öka försäkringspremien.
 • Kräver Plats: Du behöver ha tillräckligt med utrymme på din tomt för att installera solpanelerna​.

Kostnad för Solceller på Marken

Kostnaden för att installera solceller på marken varierar beroende på anläggningens storlek och typen av markstativ. Exempelvis kan ett solcellspaket på 10 kWp inklusive markstativ kosta runt 222 000 kr efter grönt avdrag​.​. Det gröna avdraget ger en skattereduktion på 20% av totalkostnaden upp till 50 000 kr per år och hushåll​.

Bygglov och Regler

I de flesta fall krävs inget bygglov för att installera solceller på marken, men det kan finnas undantag beroende på lokala regler och om anläggningen anses vara en byggnad. Det är alltid bra att kontrollera med din kommun innan installation​.

Installation av Solceller på Marken

Solceller på marken monteras vanligtvis på markställningar i stål eller trä. Stålställningar är dyrare men mer hållbara och klara tunga snölaster och kraftig vind bättre. Installationen sker genom att panelerna monteras i rader, och det grävs diken för kablar som kopplas till din elcentral​.

Slutsats

Solceller på marken kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha maximal kontroll över placering och lutning av dina solpaneler och undvika estetiska ingrepp på ditt hus. Med rätt planering och installation kan markmonterade solceller vara en effektiv och lönsam investering.

Kontakta oss för Solceller, Solcellsbatteri eller Elbilsladdare

Kontakta oss redan idag om du har frågor eller funderar på att installera solceller. Vi är ett erfaret företag som är specialiserade inom förnybar el och elbilsladdare. Vårt team av experter står redo att hjälpa dig genom hela processen, från planering till installation, för att säkerställa att du får den bästa lösningen för ditt hem.

Kontakta oss!

Har du en fråga om våra produkter eller tjänster? Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så snart som möjligt.
  Vi är behöriga hos elsäkerhetsverket
  Org. nr: 559404-1252
  www.elsakerhetsverket.se

  Kontakt

  © 2023 www.suncitymontage.se

  Hemsida skapad av Area81.se

  INTRESSEFORMULÄR