Solceller Bidrag och Skatteavdrag: En Komplett Guide

Introduktion

Att installera solceller på ditt hem är ett utmärkt sätt att minska dina energikostnader och bidra till en grönare framtid. För att underlätta denna investering finns olika skatteavdrag och bidrag tillgängliga. Här går vi igenom allt du behöver veta om solceller bidrag, grönt avdrag och skatteavdrag för solceller.

Grönt Avdrag för Solceller

Det gröna avdraget introducerades den 1 januari 2021 som en del av regeringens satsning på grön teknik. Detta avdrag ersätter tidigare solcellsbidrag och gäller installationer av solceller, batterilagringssystem och laddpunkter för elfordon.

 • Solceller: Avdraget täcker 20% av kostnaden för både arbete och material för nätanslutna solcellssystem. Detta innebär att du får dra av en femtedel av installationskostnaden direkt på fakturan från installatören​.
 • Batterilagring: För installation av system för lagring av egenproducerad elenergi ges ett avdrag på 50% av kostnaderna. Detta gör det mycket fördelaktigt att även investera i batterier som kan lagra överskottsenergi​.
 • Laddningspunkter för elfordon: Även här ges ett avdrag på 50% av kostnaderna, vilket kan göra det ekonomiskt fördelaktigt att installera laddningspunkter i hemmet​.

Krav och Begränsningar

För att kunna nyttja det gröna avdraget måste vissa krav uppfyllas:

 • Ägandeskap och Användning: Du måste äga och använda bostaden där installationen utförs som permanentbostad eller fritidsbostad. Avdraget gäller även om arbetet utförs på en nyköpt bostad som du ännu inte har flyttat in i​.
 • Utförande: Installationen måste utföras av ett företag med F-skatt och faktureras direkt till dig som köpare. Arbetet får inte utföras av nära släktingar eller egen firma.
 • Ekonomiska Villkor: Avdraget är begränsat till 50 000 kronor per person och år. Om flera personer i samma hushåll uppfyller kraven kan de tillsammans få upp till 100 000 kronor per år.

ROT-avdrag vs. Grönt Avdrag

Rotavdraget kan också användas för solcellsinstallationer, men det är ofta mindre fördelaktigt än det gröna avdraget. ROT-avdraget täcker endast 9% av totalkostnaden för solcellsinstallationer. Du kan inte kombinera ROT-avdrag och grönt avdrag för samma installation, men de kan användas tillsammans för olika delar av ett projekt, exempelvis solceller och batterilagring.

Praktiska Tips

 • Använd Kalkylverktyg: För att beräkna hur mycket du kan spara med solceller och grönt avdrag, använd ett kalkylverktyg som många solcellsleverantörer erbjuder. Detta ger en tydlig bild av investeringen och återbetalningstiden.
 • Planera Noggrant: Se till att installationen är både utförd och betald tidigast 1 januari 2021 för att avdraget ska vara giltigt. Kontrollera också att all nödvändig dokumentation är på plats för att undvika komplikationer vid deklarationen.

Slutsats

Genom att dra nytta av det gröna avdraget kan du göra en ekonomiskt klok och miljövänlig investering i ditt hem. Med rätt information och planering kan installationen av solceller bli både prisvärd och enkel.

Kontakta oss för Solceller, Solcellsbatteri eller Elbilsladdare

Kontakta oss redan idag om du har frågor eller funderar på att installera solceller. Vi är ett erfaret företag som är specialiserade inom förnybar el och elbilsladdare. Vårt team av experter står redo att hjälpa dig genom hela processen, från planering till installation, för att säkerställa att du får den bästa lösningen för ditt hem.

Kontakta oss!

Har du en fråga om våra produkter eller tjänster? Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så snart som möjligt.
  Vi är behöriga hos elsäkerhetsverket
  Org. nr: 559404-1252
  www.elsakerhetsverket.se

  Kontakt

  © 2023 www.suncitymontage.se

  Hemsida skapad av Area81.se

  INTRESSEFORMULÄR