Sälja El från Solceller: En Komplett Guide

Introduktion

Att sälja el från solceller är ett effektivt sätt att både minska dina energikostnader och tjäna pengar på ditt överskott av producerad el. Här går vi igenom vad du behöver veta om att sälja solel, vilka regler som gäller och vilka avtal som erbjuder bäst ersättning.

Hur Säljer man El från Solceller?

För att kunna sälja överskottsel från dina solceller måste din solcellsanläggning vara nätansluten och ha en elmätare som kan mäta både inmatad och utmatad el. Dessutom måste du teckna ett produktionsavtal med ett elbolag som kan köpa din el.

Ersättning för Såld Solel

Den ersättning du får för att sälja solel består av flera komponenter:

 • Spotpris: Baseras på det aktuella elpriset på marknaden, vilket varierar timme för timme.
 • Skattereduktion: Du får en skattereduktion på 60 öre per kWh för den el du matar in på nätet, upp till 30 000 kWh per år, vilket motsvarar maximalt 18 000 kr per år.
 • Nätnytta: Ett litet belopp som ditt elnätsbolag betalar för den nytta din el tillför nätet, vanligtvis cirka 5 öre per kWh​.

Totalt kan ersättningen för såld solel uppgå till cirka 1,21 kr per kWh.

Bästa Elavtal för Såld Solel

Att välja rätt elavtal kan påverka hur mycket du tjänar på att sälja din överskottsel. Här är några av de bästa elavtalen för 2024:

 1. E.ON: Erbjuder spotpris + 20 öre per kWh, vilket ger en av de högsta ersättningarna på marknaden. Detta avtal är dock endast tillgängligt för de som har köpt sin solcellsanläggning från E.ON.
 2. Mölndal Energi: Ger spotpris utan extra påslag, vilket gör det till ett kostnadseffektivt alternativ för dem som vill ha månadsprisavtal.
 3. Greenely: Erbjuder spotpris + 5 öre per kWh och är ett bra val för dem som inte vill binda sig till att köpa solceller från ett specifikt företag.

Krav och Begränsningar

För att kunna få skattereduktion och sälja solel behöver du uppfylla vissa krav:

 • Anläggningsstorlek: Din solcellsanläggning får inte ha en huvudsäkring som överstiger 100 ampere​.
 • Produktion och Förbrukning: Skattereduktionen kan endast erhållas för den mängd el du själv använder i din fastighet. Om du använder 8 000 kWh per år kan du få skattereduktion för upp till 8 000 kWh av den el du säljer, även om du producerar mer.
 • Maximala Intäkter: Du kan sälja el för upp till 40 000 kr per år utan att behöva betala skatt på intäkterna​.

Praktiska Tips

 • Använd Kalkylverktyg: Många solcellsleverantörer erbjuder kalkylverktyg för att beräkna lönsamheten och förväntad produktion från dina solceller.
 • Jämför Avtal: Se till att jämföra olika elavtal för att hitta det som erbjuder bäst ersättning och passar dina behov bäst.

Slutsats

Att sälja el från solceller är inte bara miljövänligt, utan också ekonomiskt lönsamt. Genom att välja rätt avtal och förstå skattereduktioner kan du maximera dina intäkter från din solcellsanläggning.

Kontakta oss för Solceller, Solcellsbatteri eller Elbilsladdare

Kontakta oss redan idag om du har frågor eller funderar på att installera solceller. Vi är ett erfaret företag som är specialiserade inom förnybar el och elbilsladdare. Vårt team av experter står redo att hjälpa dig genom hela processen, från planering till installation, för att säkerställa att du får den bästa lösningen för ditt hem.

Kontakta oss!

Har du en fråga om våra produkter eller tjänster? Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så snart som möjligt.
  Vi är behöriga hos elsäkerhetsverket
  Org. nr: 559404-1252
  www.elsakerhetsverket.se

  Kontakt

  © 2023 www.suncitymontage.se

  Hemsida skapad av Area81.se

  INTRESSEFORMULÄR