Miljöbonus/Elbilsstöd för Elbilar: En Komplett Guide

Introduktion

Miljöbonusen har varit ett viktigt incitament för att öka antalet elbilar på svenska vägar. Här går vi igenom vad som gäller för miljöbonusen för elbilar, inklusive de senaste ändringarna och vad som gäller framöver.

Elbilsstödets Avveckling

Regeringen beslutade att avskaffa miljöbonusen för elbilar den 8 november 2022. Detta beslut grundades på att kostnaderna för att äga och köra en klimatbonusbil börjar bli jämförbara med bensin- och dieselbilar​.

Vad Krävdes för att Få Miljöbonus?

För att få miljöbonusen krävdes att bilen:

 • Köptes eller beställdes senast den 8 november 2022.
 • Registrerades för trafik senast den 31 mars 2024.
 • Var en ny bil som inte tidigare varit registrerad i Sverige eller utomlands.
 • Uppfyllde utsläppskraven för Euro 5 eller Euro 6 och släppte ut högst 30 gram koldioxid per kilometer.

Ansökningsprocessen

För de bilar som köptes eller beställdes innan den 8 november 2022, men som ännu inte registrerats, gäller att en ansökan om klimatbonus måste lämnas in till Transportstyrelsen senast den 31 maj 2024. Bilen måste även ha registrerats för trafik senast den 31 mars 2024.

Utbetalning av Bonus

För bilar som uppfyller kraven och där ansökan lämnats in korrekt, betalas bonusen ut tidigast sex månader efter att bilen registrerats första gången. Under denna period får bilen inte byta ägare för att bonusen ska betalas ut​.

Vad Händer med Malus?

Även om bonusdelen har avskaffats, kvarstår malus-systemet. Detta innebär att bilar med högre utsläpp fortfarande beläggs med en förhöjd fordonsskatt under de första tre åren. Detta system är kvar för att fortsatt stimulera övergången till mer miljövänliga fordon​.

Slutsats

Avskaffandet av miljöbonusen innebär att nya elbilsköpare inte längre kan få denna ekonomiska förmån. De som köpte eller beställde sina elbilar innan den 8 november 2022, har dock möjlighet att ansöka om bonusen enligt de gamla reglerna fram till våren 2024. För fortsatt stöd till övergången mot elbilar finns malus-systemet kvar, vilket belönar låga utsläpp och straffar högre utsläpp.

Kontakta oss för Elbilsladdare och Förnybar El

Kontakta oss redan idag om du har frågor eller funderar på att installera elbilsladdare. Vi är ett erfaret företag som är specialiserade inom förnybar el och elbilsladdare. Vårt team av experter står redo att hjälpa dig genom hela processen, från planering till installation, för att säkerställa att du får den bästa lösningen för ditt hem.

Kontakta oss!

Har du en fråga om våra produkter eller tjänster? Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så snart som möjligt.
  Vi är behöriga hos elsäkerhetsverket
  Org. nr: 559404-1252
  www.elsakerhetsverket.se

  Kontakt

  © 2023 www.suncitymontage.se

  Hemsida skapad av Area81.se

  INTRESSEFORMULÄR